10 produktów na spalanie tkanki tłuszczowej

Jeśli chcesz przyspieszyć swój metabolizm i spalić więcej tłuszczu, włącz czosnek i cebulę do swojej diety - najlepiej surowe. Pomagają w oczyszczeniu organizmu i poprawiają trawienie.
10 produktów na spalanie tkanki tłuszczowej
Carlos Fabián Avila

Przejrzane i zatwierdzone przez: lekarz Carlos Fabián Avila.

Napisany przez Carolina Betancourth

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

W drodze do wymarzonej sylwetki kluczowe jest utrzymywanie zdrowej i zrównoważonej diety. Zapewniając swojemu organizmowi mnóstwo produktów zawierających odpowiednie składniki odżywcze nie tylko zapewniamy sobie dobre samopoczucie, ale też pobudzamy metabolizm.

Właśnie dlatego musisz koniecznie poznać 10 produktów, które warto włączyć do swojej diety, aby poprawić trawienie i przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej.

10 produktów na spalanie tkanki tłuszczowej

Dlaczego warto wzbogacić swój jadłospis o 10 produktów, o których będziemy mówić już za chwilę? Nie są to magiczne suplementy diety zapewniające utratę zbędnych kilogramów w mgnieniu oka, jednak znacznie przyspieszają one metabolizm i wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej.

W połączeniu ze zbilansowaną dietą i regularnymi ćwiczeniami fizycznymi poniższe 10 produktów pomoże Ci zadbać o zdrowie i sylwetkę.

Gorzka czekolada

Czekolada to cudowne lekarstwo , pełne przeciwutleniaczy, o których działaniu wspominaliśmy już nie raz. Wśród produktów na spalanie tkanki tłuszczowej warto wymienić przede wszystkim gorzką czekoladę, która prawie nie zawiera cukru, a jest za to bogata w tłuszcze nienasycone, które zapewnią Ci uczucie sytości.

Komosa ryżowa

Komosa jest znana ze swojej zawartości przeciwutleniaczy, żelaza, cynku, selenu i witaminy E.

Komosa ryżowa

Te właśnie składniki sprawiają, że jest ona jednym z produktów przyspieszających spalanie tkanki tłuszczowej. Można podawać ją z warzywami, orzechami i innymi dietetycznymi produktami.

Sałata

Jedzenie zielonych warzyw to zawsze świetne uzupełnienie diety odchudzającej, jednak sałata ma też dodatkową zaletę, którą jest działanie moczopędne. Co więcej zawiera także żelazo i duże ilości błonnika, co tylko wzmacnia jej pozycję wśród produktów spalających tkankę tłuszczową.

Papryczki

Ostre papryczki, zwane popularnie papryczkami chili, to niezastąpiony dodatek do wielu potraw o dodatkowym działaniu odchudzającym i spalającym tkankę tłuszczową, dzięki swojej zawartości przeciwutleniaczy. 

Papryczki należą do grona zdrowych produktów

Co ciekawe, czerwone papryczki czy cayenne zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze i cytryny!

Grejpfrut

Owoc ten składa się niemal w 90% z wody i jest bogaty w węglowodany. Zawiera kwas cytrynowy, który ma wyraźne działanie wyszczuplające. Grejpfrut to jeden z pysznych produktów, które nie tylko zapewnią Ci zdrowie i uchronią przed infekcjami, ale też pomogą uzyskać wymarzoną sylwetkę.

Owies

Produkty owsiane wspomagają metabolizm, poprawiają trawienie i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Zboża na spalanie tłuszczu

Są bogate w węglowodany, błonnik i proteiny. Z kolei zawarte w nich tłuszcze nienasycone i składniki odżywcze zapewniają uczucie sytości i energię na cały dzień.

Wywary warzywne

Zupa warzywna to świetne rozwiązanie jeśli chcesz spalić tkankę tłuszczową, zaspokoić głód i uniknąć nadmiernego spożycia kalorii. Wywary z warzyw pomogą Ci zastąpić wiele produktów o mniej korzystnym wpływie na Twoje samopoczucie i sylwetkę.

Orzechy

Orzechy są znane ze swojej zawartości witaminy E, kwasu omega-3, białek roślinnych, błonnika i przeciwutleniaczy.

Orzechy

Jedząc orzechy w rozsądnych ilościach pobudzisz swój metabolizm i obniżysz poziom złego cholesterolu.

Ryby

Ryby to jedno z najzdrowszych źródeł białka. Są to jedne z produktów spalających tkankę tłuszczową, ponieważ są bogate w kwas tłuszczowy omega-3. Najlepsze będą takie ryby jak sola, śledź, sum czy dorsz.

Cebula i czosnek

Cebula i czosnek mają bardzo podobne działanie , jeśli chodzi o spalanie tkanki tłuszczowej.

Cebula

Należą do produktów pobudzających krążenie, kontrolujących poziom cukru we krwi, mających działanie przeciwzapalne, poprawiających trawienie i oczyszczających organizm.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Ried K., Fakler P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.
  • Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., et al., Chili pepper as a body weight loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.