Arbuz – rzeczy, których o nim nie wiecie!

Arbuz – rzeczy, których o nim nie wiecie!
Elisa Morales Lupayante

Przejrzane i zatwierdzone przez: pedagog wychowania fizycznego i dietetyk Elisa Morales Lupayante.

Napisany przez Ekhiñe Graell

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Arbuz jest owocem lubianym przez wiele osób, głównie przez swój słodki smak oraz właściwości orzeźwiające, które nam zapewnia dzięki dużej zawartości wody. W rzeczywistości arbuz aż w 90% jest płynny. Zawiera on bardzo wiele właściwości, które są bardzo korzystne dla naszego organizmu, ale są one w większości przez nas nieznane. Za chwilę więc poznacie pięć rzeczy na temat arbuza, o których prawdopodobnie nie wiedzieliście!

1. Arbuz jest bogaty w przeciwutleniacze

Arbuz to owoc bogaty w przeciwutleniacze, zwłaszcza likopen, zawiera ich nawet więcej niż surowy pomidor. Oprócz tego, że jest świetnym przeciwutleniaczem, zatrzymuje również działanie wolnych rodników, a także wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto likopen zapobiega uszkodzeniom komórek, co sprawia, że chroni nas przed rakiem. Najlepiej jest spożywać ten owoc przynajmniej trzy razy w tygodniu, przyniesie to wiele korzyści dla naszego zdrowia. Nie zapominajmy też o jedzeniu nasion arbuza, ponieważ są bardzo pożyteczne dla naszego zdrowia.

2. Wywołuje uczucie sytości

Dlatego, że składa się głównie z wody, arbuz sprawdza się świetnie w wywoływaniu uczucia sytości, a tym samym zapobiega przejadaniu się. Wystarczy tylko zjeść mały kawałek arbuza przed posiłkiem, pozwoli nam to na zjedzenie mniejszej ilości jedzenia. W ten sposób unikniemy takich przypadłości jak otyłość czy nadwaga. Jak wiemy, arbuz zawiera sporo miąższu, dzięki czemu możemy cieszyć się jego pysznym smakiem.

3. Arbuz jest dobry dla kobiet w ciąży

2#:arbuz.jpg
Jedzenie arbuza podczas ciąży jest bardzo dobre, ponieważ zawiera on dużo witaminy C. Jak dobrze wiemy, ta witamina jest idealna do zapobiegania i zwalczania chorób dróg oddechowych, takich jak grypa czy przeziębienie. Niektórzy ludzie jedzą arbuza z odrobiną soku cytrynowego, co jeszcze zwiększa zawartość witaminy C, którą dostarczamy do organizmu. Należy również pamiętać, że arbuza można dodać do wody, dodaje to pysznego smaku wodzie i wzbogaca ją w cudowne właściwości.

4. Zapobiega skurczom

Arbuz jest bardzo pomocny dla wszystkich osób, które czynnie uprawiają sport. Dzieje się tak, ponieważ zawiera on potas i witaminę B6, dzięki czemu zapobiega ewentualnym skurczom mięśni, które mogą powstać przy nadmiernym wysiłku fizycznym. Składniki te ułatwiają wchłanianie się białka w naszym organizmie, dzięki czemu unikamy skurczy. Dlatego jeśli uprawiamy sport, dobrze jest zjeść kawałek arbuza przed rozpoczęciem ćwiczeń. Arbuz sprawdza się równie dobrze po zakończeniu ćwiczeń, ponieważ dzięki dużej zawartości wody w składzie, jest bardzo orzeźwiający.

5. Arbuz jest dobry na serce

3#:arbuz.jpg
Ostatnie badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że arbuz jest dobry dla naszego serca, ponieważ regularnie spożywany, utrzymuje ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie, dzięki czemu zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego. Niestety tutaj też pojawia się problem, aby utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia krwi za pomocą arbuza, należy zjadać aż półtora owocu dziennie, co może być nieco uciążliwe.

Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Oseni O, Odesanmi O, Oladele F. Antioxidative and antidiabetic activities of watermelon (Citrullus lanatus) juice on oxidative stress in alloxan-induced diabetic male Wistar albino rats. Niger Med J. 2015;
  • Naz A, Butt MS, Sultan MT, Qayyum MMN, Niaz RS. Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J. 2014;
  • Bojórquez RMC, Gallego JG, Collado PS. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutricion Hospitalaria. 2013.
  • Fundación Española de la Nutrición. Sandía. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16319784
  • National Institutes of Health. Potassium. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
  • J Agric Food Chem. 2013 Aug 7;61(31):7522-8. doi: 10.1021/jf400964r. Epub 2013 Jul 29.
    Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes.
  • Nutrition. 2007 Mar;23(3):261-6. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17352962

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.