Awokado – jego wpływ na metabolizm

To mit, że awokado tuczy – ten owoc o intensywnie zielonej barwie dostarcza naszemu organizmowi wiele korzyści, między innymi syci oraz wspomaga trawienie.
Awokado – jego wpływ na metabolizm
Valeria Sabater

Napisane i zweryfikowane przez psycholog Valeria Sabater.

Ostatnia aktualizacja: 11 października, 2022

Awokado to owoc, który wciąż nie cieszy się dobrą reputacją wśród osób dbających o linię. Jednak niesłusznie! To fakt, zawiera ono sporo kalorii, ale jednocześnie jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych – w związku z czym nie stanowi ono zagrożenia dla naszej sylwetki.

Dzięki dużej zawartości białka, awokado jest niezwykle sycące i z powodzeniem może stanowić zdrowy zamiennik dla białka pochodzenia zwierzęcego, co sprawia, że owoc ten jest zalecany nie tylko w przypadku diet odchudzających, ale również dla poprawy ogólnej kondycji organizmu.

Postaraj się prowadzić zdrowy tryb życia i ograniczyć spożywanie tłuszczów nasyconych, a jeśli dodatkowo włączysz do swojej codziennej diety ten zielony owoc, w znaczący sposób poprawisz kondycję swojego organizmu. Poniżej wyjaśniamy dlaczego.

Awokado przyspiesza metabolizm

Ten intensywnie zielony owoc o delikatnym smaku i aksamitnej teksturze posiada właściwości, które korzystnie wpływają na nasz metabolizm – awokado usprawnia procesy trawienne oraz przyczynia się do szybszego spalania dostarczanej energii.

Chociaż prawdą jest, że jedno awokado dziennie dostarcza ok 15-20 g tłuszczów, są to tłuszcze zdrowe dla naszego organizmu, których obecność jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wewnętrznych procesów i zachowania odpowiedniej masy ciała.

  • Jedno awokado dziennie dostarcza uczucia sytości.
  • Dostarcza jednonienasyconych tłuszczów, niezbędnego dla zdrowia serca kwasu oleinowego omega-3.
  • Owoc ten posiada sine właściwości przeciwzapalne.
  • Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
  • Jest zdrowym zamiennikiem dla białka pochodzenia zwierzęcego, dzięki czemu pozwala uniknąć negatywnych skutków wywoływanych przez wieloletnie spożywanie tłuszczów zwierzęcych.

Poprawia trawienie i ułatwia wchłanianie składników odżywczych

Prawidłowe trawienie

Nie wahaj się dłużej i już od dziś zacznij dodawać awokado do sałatek. Najlepiej komponuje się ono z pomidorami i szpinakiem. Ten zielony owoc zapewnia prawidłowe trawienie oraz dostarcza sporej dawki błonnika, który dba o zdrowie naszych jelit.

  • Owoc ten zapobiega zaparciom i nadmiernemu zatrzymywaniu wody w tkankach organizmu.
  • W czystych jelitach następuje prawidłowe wchłaniania do krwi składników odżywczych.
  • 1 sztuka dziennie dostarcza do 18 różnych aminokwasów, które dbają o zdrowie i prawidłową pracę wątroby.

Wzmacnia odporność organizmu

Nigdy nie powinniśmy zapominać o znaczeniu witamin w naszej diecie – stoją one na straży układu odpornościowego oraz dostarczają organizmowi energii niezbędnej do prawidłowej pracy wszystkich organów.

Awokado jest bogatym źródłem cennych dla zdrowia substancji odżywczych: witamin A, C, D, E, B-6, B12, K, kwasu foliowego, retinolu, beta-karotenu

Ponadto, owoc ten ułatwia i przyspiesza wchłanianie substancji odżywczych do krwi.

Posiada silne właściwości przeciwzapalne

Dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego omega-3, awokado posiada silne naturalne właściwości przeciwzapalne.

Ponadto jest źródłem składników odżywczych i enzymów metabolicznych, które pomagają zwalczać nie tylko nadmierne zatrzymywanie wody w organizmie, ale także:

  • Bóle stawów
  • Choroby reumatyczne
  • Stany zapalne wątroby

Owoc doskonały dla cukrzyków

Świeże awokado

Jeśli chorujesz na cukrzycę, możesz zajadać się awokado ze spokojem – owoc ten posiada właściwości, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi.

Należy jednak zwracać uwagę na to, aby nie łączyć awokado z produktami o wysokiej zawartości węglowodanów (na przykład niektóre owoce), ponieważ w trakcie trawienia zawarty w nich cukier przechodzi do krwi.

Ten zielony owoc pochodzący z Meksyku jest więc wielkim sprzymierzeńcem dla cukrzyków, zawsze kiedy jego spożycie jest umiarkowane i połączone z innymi odpowiednimi produktami.

Jak jeść awokado, by przyspieszyć metabolizm?

Sałatka z selera, awokado, pomidorów, cebuli i sera mozzarella

Sałatka z awokado

Składniki

  • ½ awokado
  • 5 pomidorków cherry
  • 1 seler
  • Kawałek sera mozzarella
  • Trochę posiekanej cebuli
  • Sok z ½ cytryny
  • Ocet balsamiczny z Modeny

Sposób przygotowania

  • W pierwszej kolejności dokładnie myjemy i kroimy na kawałki seler oraz pomidorki cherry. Następnie kroimy w kosteczkę połówkę awokado.
  • Wyłóż na talerz pokrojone awokado, seler, posiekaną cebulę, pomidorki cherry i mozzarellę według uznania.
  • Na koniec przypraw sałatkę sokiem z cytryny i octem balsamicznym z Modeny. Przekonaj się sama, że sałatka ta jest przepyszna!

Zielony koktajl bogaty w białko

Zielony koktajl

Składniki

  • ½ awokado
  • ½ jabłka
  • 10 liści szpinaku
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka ryżowego (200 ml)

Sposób przygotowania

Nasz zielony koktajl jest bardzo łatwy do przygotowania. Może stanowić on zdrowy zamiennik dla kolacji lub śniadania, który dostarczy twojemu organizmowi prawdziwą bombę witaminową o wysokiej zawartości białka.

Napój ten dostarcza uczucia sytości na długo, dzięki czemu pozwala na kontrolowanie prawidłowej masy ciała oraz pomaga zachować zgrabną sylwetkę.

  • Pierwszy krok polega na przekrojeniu awokado na pół i wydrążeniu miąższu. Następnie pokrój jabłko na kawałki i usuń z niego gniazdo nasienne.
  • Dokładnie umyj liście szpinaku i wrzuć razem z bananem, połówką jabłka i awokado do blendera.
  • Zalej owoce i warzywa szklanką mleka ryżowego – dostarczy ono twojemu organizmowi wiele zdrowych składników odżywczych, zadba o prawidłowy przebieg procesów trawiennych oraz poprawi walory smakowe koktajlu.
  • Zmiksuj wszystkie składniki tak, by otrzymać jednorodny koktajl bez grudek. Przekonaj się, że na śniadanie dostarczy ci on sporą dawkę energii, a na kolację sprawi, że poczujesz się lekko i zdrowo.

Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu!


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Barron, E. J., & Stumpf, P. K. (1962). Fat metabolism in higher plants XIX. The biosynthesis of triglycerides by avocado-mesocarp enzymes. Biochimica et biophysica acta, 60(2), 329-337.
  • Ozdemir, F., & Topuz, A. (2004). Changes in dry matter, oil content and fatty acids composition of avocado during harvesting time and post-harvesting ripening period. Food Chemistry, 86(1), 79-83.
  • Richmond, A., & Biale, J. B. (1966). Protein and nucleic acid metabolism in fruits: I. Studies of amino acid incorporation during the climacteric rise in respiration of the avocado. Plant physiology, 41(8), 1247-1253.
  • Tabeshpour J., Razavi BM., Hosseinzadeh H., Effects of avocado (persea americana) on metabolic syndrome: a comprehensive systematic review. Phytother res, 2017. 31 (6): 819-837.
  • Dreher ML., Davenport AJ., Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013. 53 (7): 738-50.
  • Baez Magaña M., Ochoa Zarzosa A., Alva Murillo N., Salgado Garciglia R., Lopez Meza JE., Lipid rich extract from mexican avocado seed (persea americana var. drymifolia) reduces staphylococcus aureus internalization and regulates innate immune response in bovine mammary epithelial cells. J Immunol Res, 2019.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.