Napój z bakłażana - sposób na obniżenie cholesterolu

Jeśli masz problemy z kontrolą poziomu cholesterolu w organizmie, oraz występują u Ciebie dolegliwości związane z nieodpowiednim krążeniem mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Skuteczny na wspomniane dolegliwości okazuje się napój z bakłażana spożywany przez jeden tydzień w miesiącu.
Napój z bakłażana - sposób na obniżenie cholesterolu
Carlos Fabián Avila

Napisane i zweryfikowane przez lekarz Carlos Fabián Avila.

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Bakłażan znany jest pod wieloma nazwami, niektórzy nazywają go oberżyną, inni gruszką miłości czy psianką podłużną. Jedna rzecz nie ulega wątpliwości bakłażan i napój z bakłażana mają niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Pierwsze słuchy o bakłażanie dochodzą z Indii, następnie sława przeniosła się do Hiszpanii by w końcu przedstawić bakłażan całej Europie. Jednak przez wiele lat przypisywano mu niechlubne właściwości i toksyczne związki.

Dopiero Włosi odczarowali zdrowotne cechy tej rośliny i wykorzystali oberżynę na szeroką skalę. Dziś szczególnie popularna jest na Sycylii. 

Dlaczego wspomina się oberżynę i napój z bakłażana w kontekście nieuregulowanego cholesterolu? Przede wszystkim w dzisiejszych czasach obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu stanowi jedno z największych wyzwań dla wielu z nas. To jeden z najczęstszych zdrowotnych problemów XXI wieku.

Ponadto dolegliwości związane z cholesterolem mają wpływ na występowanie wszelkich chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego też tak ważna jest profilaktyka, najlepiej oparta na naturalnych środkach takich jak np. wspomniany napój z bakłażana.

W tym artykule odkryjesz zaskakujące remedium w formie napoju z oberżyny, który skutecznie pozwoli obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Warto zwrócić uwagę na najważniejsze aspekty tego problemu i możliwości jego zwalczania. Poznajmy cholesterol od podszewki.

Jak obniżyć poziom cholesterolu w organizmie?

Cholesterol całkowity to stężenie cholesterolu HDL i LDL we krwi. Badanie poziomu cholesterolu wykonuje się w celu profilaktyki chorób układu krążenia(przynajmniej raz w roku) a także monitorowania stanu zdrowia.

W szczególności dzisiaj, kiedy tryb naszego życia znacznie przyspiesza – spotykamy się z problemem zbyt wysokiego cholesterolu.

Najbardziej zależy nam aby znaleźć skuteczny sposób, który pozwoli by obniżyć jego poziomy i odstawić zbędne chemiczne lekarstwa.

Jednak aby to osiągnąć musimy wykazać się w szczególności odwagą i chęcią wprowadzenia elementarnych zmian, szczególnie w aspekcie codziennej diety. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać najbardziej zadowalające rezultaty.

Należy zwrócić uwagę na to co uwzględnia nasza dieta i na produkty, które mogą zwiększać poziomy cholesterolu we krwi.

Niektóre produkty spożywcze okazują się sojusznikami w utrzymaniu równowagi cholesterolu. Oto kilka z nich:

Szczególnie pomocne okazuje się też mleko z mozgi kanaryjskiej, które może stanowić wspaniałe uzupełnienie diety. Mleczko z mozgi jest niezwykle bogate w składniki odżywcze, przede wszystkim w proteiny roślinne, jak również tłuszcze nienasycone.

Należy jednak zwrócić uwagę na odpowiedni dobór tych nasion i wybierać te, które nadają się do spożycia przez ludzi.

mleko w słoikach

Ukryta przyczyna: stres

Naturalnie zrównoważona dieta i odpowiednie zdrowe nawyki są podstawą obniżenia cholesterolu i ogólnej poprawy stanu zdrowia, w tym dobrych wyników badań krwi.

Dobra dieta i odpowiednie naturalne środki są podstawą do obniżenia poziomu cholesterolu i ogólnego poprawienia wyników badań krwi. Dzięki zróżnicowanej i kompletnej diecie możemy poradzić sobie z innymi zaburzeniami, takimi jak trójglicerydy, glukoza, nadwaga itp.

Jednak co istotne: nie powinniśmy lekceważyć szkód spowodowanych przez stres w naszym organizmie. Stres posiada niegodziwą umiejętność zwiększania poziomu cholesterolu we krwi.

To pozwala wyjaśnić nam – dlaczego osoby, które zdrowo się odżywiają nadal wykazują podwyższone poziomy cholesterolu.

Bakłażan i jego właściwości

Bakłażan, zwany też oberżyną posiada długą historię. Choć najczęściej utożsamia się tę roślinę z Indiami – pierwsze informacje dotyczące jej uprawy sięgają starożytnych Chin. Do Europy bakłażan trafił dzięki bliskowschodnim Maurom. Roślina ta długo zmagała się ze złą reputacją.

Być może podawana była w nieodpowiedni sposób, bowiem jak odkryto później jest to źródło niezwykłej ilości składników odżywczych. 

Właśnie z tego powodu, w tym artykule podkreślamy i zwracamy uwagę na najważniejsze wartości odżywcze dla naszego organizmu. To pozwoli nam zrozumieć jak ważny dla zdrowia może okazać się napój z bakłażana.

Oberżyna w 90 % składa się z wody, dlatego stanowi produkt szczególnie niskokaloryczny, idealnie sprawdzający się w dietach odchudzających. Lecz to nie wszystko: wykazuje też małe ilości witamin A, B i C a także minerałów takich jak: fosfor, magnez, żelazo czy wapń.

Nasiona bakłażana zawierają duże ilości błonnika, natomiast fioletowa skórka rośliny bogata jest w wartościowe związki, m.in. antocyjany, które charakteryzują się działaniem antyoksydacyjnym.

Warto zastanowić się teraz, jak te wszystkie wartości odżywcze wpływają na nasz organizm.

Wpływ bakłażana na organizm

Oczywiście na początku należy podkreślić wspomniane już pozytywne właściwości dla obniżenia cholesterolu we krwi. Jednak nie poprzestajemy na tym, roślina wykazuje dużo więcej korzyści zdrowotnych.

Poniżej znajdziesz niektóre z nich:

  • Działa kojąco na układ nerwowy.
  • Poprawia retencje płynów w organizmie i jest sojusznikiem w walce z obrzękami.
  • Pozytywnie wpływa na proces gojenia się ran i tamuje krwawienia.
  • Reguluje nadciśnienie tętnicze.
  • Zwalcza bezsenność.
  • Eliminuje toksyny z organizmu.
  • Ułatwia wypracowanie wewnętrznego spokoju.
  • Łagodzi dolegliwości trawienne, w tym występowanie gazów. 
  • Przy zastosowaniu miejscowym może eliminować kurzajki.
  • Wykazuje właściwości przeciwutleniajace, co zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.
napój z bakłażana jak

Napój z bakłażana na wysoki cholesterol

Proponowany poniżej napój z bakłażana jest niezwykle skuteczny w walce z podwyższonym cholesterolem. Jednocześnie jest to też środek ułatwiający odchudzanie i eliminację toksyn z organizmu.

Poprawia zatem ogólną jakość życia, naszą sylwetkę a jednocześnie zapobiega poważnym dolegliwościom i chorobom.

Kiedy tylko zauważysz niepokojące wyniki badań, które wskazują na wysoki poziom cholesterolu we krwi – zastosuj ten domowy środek. Pamiętaj, że najlepsze środki to środki zapobiegawcze, zatem warto spożywać mieszankę nawet przy najmniejszej obawie o poziom cholesterolu.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 szklanki wody (400ml)
  • sok z jednej cytryny

Ważna wskazówka: zaleca się stosowanie ekologicznych bakłażanów. Tym samym upewniamy się, że skórka pozbawiona jest szkodliwych pestycydów i innych substancji chemicznych.

Przygotowanie i spożywanie

Aby przygotować napój z bakłażana należy wykonać następujące proste czynności:

  • Na początku dokładnie umyj bakłażany i obierz je ze skórki. 
  • Następnie obierki połącz razem z sokiem z cytryny i szklankami wody. 
  • Przykryj i odstaw na 24 godziny. 
  • Następnie odcedź napój i spożywaj w ciągu dnia, między posiłkami.
  • Powtarzaj proces przez cały tydzień. Zaleca się przygotowywanie takiego napoju przez 7 dni w miesiącu, zwłaszcza kiedy zauważymy pierwsze problemy z cholesterolem.

W ten sposób zadbasz o swoje zdrowie i utrzymasz poziom cholesterolu w normie.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Maldonado, O., Ramírez, I., García, J. R., Ceballos, G. M., & Méndez, E. (2012). Colesterol: Función biológica e implicaciones médicas. Rev Mex Cienc Farm.
  • Pérez-Jiménez, F., Ros, E., Solá, R., Godás, G., Pérez-Heras, A., Serra, M., … Pintó, X. (2006). Consejos para ayudar a controlar el colesterol con una alimentación saludable. Clínica e Investigación En Arteriosclerosis. https://doi.org/10.1016/S0214-9168(06)73670-1.
  • Pérez-Jiménez, F., Ros, E., Solá, R., Godás, G., Pérez-Heras, A., Serra, M., … Pintó, X. (2006). Consejos para ayudar a controlar el colesterol con una alimentación saludable. Clínica e Investigación En Arteriosclerosis. https://doi.org/10.1016/S0214-9168(06)73670-1.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.