Burger z kurczaka - danie o wysokiej zawartości białka

Mimo, iż nie cieszą się dobrą reputacją - burgery mogą stanowić część naszej zdrowej, zbilansowanej diety. Wystarczy pamiętać o doborze najwyższej jakości naturalnych składników.
Burger z kurczaka - danie o wysokiej zawartości białka
Karla Henríquez

Napisane i zweryfikowane przez lekarz Karla Henríquez.

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Co sprawia, że burger jest tak popularnym daniem na całym świecie? Dowiedz się, jakie zalety kryje w sobie alternatywny przepis na burgera z kurczaka, bogaty w białka i zdrowe składniki odżywcze.

Musisz pamiętać, że gwarancja zdrowego posiłku zawiera się w starannie dobranych produktach. Nie bez powodu więc postanowiliśmy zamienić znany fastfood w domowe slowfood. Nie obawiaj się jednak – przygotowanie tego dania nie zajmie Ci wiele czasu.

Pierwsze kulinarne skrzypce w tym przepisie gra drób. Kurczak jak wiesz, to doskonałe źródło białka. W tej kategorii nie ma sobie równych. 

Przede wszystkim zapamiętaj, że kurczak bogaty jest w tzw. chude białko. Przepełnione są niezbędnymi dla organizmu oligolementami. Ponadto białka te są niezbędne dla organizmu, który samodzielnie nie potrafi ich wytworzyć. Pobiera je wyłącznie z zewnątrz, z odpowiednich gatunków żywności.

Przyjęło się, że burgery kojarzą nam się z niezdrowym, zazwyczaj amerykańskim fastfoodem. Nacechowane są w naszej percepcji negatywnymi dla zdrowia czynnikami. Burgery wydają się być źródłem nie tyle składników odżywczych, co masy węglowodanów, tłuszczów i złego cholesterolu. Jednak wszystko to zależy od wybranych składników i procesu przygotowywania potrawy.

Obalamy mity

Chyba nie ma osoby na świecie, której nie przypadłby do gustu dobry burger, zarówno ten z czerwonym mięsem, jak i z drobiem. Wielu jednak rezygnuje z nich, aby zadbać o swoją sylwetkę.

Najprawdopodobniej nikt z czystym sumieniem nie chce rezygnować z ich smaku. Powinniśmy więc raz na zawsze zerwać z mitami, które demonizują to danie. Dowiedzmy się lepiej – co jemy, i jak powinniśmy się odżywiać.

W tym artykule poznasz łatwy przepis na burgera z kurczaka, o wysokiej zawartości białka. Łatwość i dostępność potrawy pozwoli Ci wykonać ją w zaciszu swojego domu. Świetnie nada się na najróżniejsze okazje. Ponadto uwzględnisz w tym daniu składniki, niezbędne dla Twojego organizmu i zbilansowanej diety.

Burger z kurczaka – jak przygotować danie o wysokiej zawartości białka?

Czy w tym przepisie możemy wykorzystać jakiekolwiek źródło białka? Teoretycznie tak. Bowiem niemal wszystkie jadalne elementy obecne w przyrodzie zawierają białka. Dlatego też możemy mówić o alternatywach dla mięs, w postaci soczewicy czy soi.

Z drugiej zaś strony nie wszystkie białka są kompletne i równe wobec prawidłowego funkcjonowania i odżywiania ludzkiego organizmu.

frytki burger z kurczaka

Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają wszystkie niezbędne i najistotniejsze aminokwasy, których potrzebuje nasz organizm.

Bez tych związków, nasz organizm nie może pracować prawidłowo i rozwinąć odpowiedniej masy mięśniowej. Nie  może również wytwarzać związków chemicznych, niezbędnych do utrzymania siły niektórych komórek naszego organizmu. Dlatego całkowita rezygnacja z mięsa (szczególnie ta nagła) raczej nie jest zalecana. Co istotne, należy zachować wtedy ogromną ostrożność.

Jeśli jednak musisz wybrać składnik o wysokiej zawartości białka, chcąc przyrządzić burgery – zastanów się nad kurczakiem. Dobrym rozwiązaniem będą też indyk i ryby.

Burger z kurczaka – pełen białka

Składniki

  • 2 kawałki wybranego pieczywa na burgery
  • filet z piersi z kurczaka (bez kości) (300 g)
  • 2 plasterki pomidora
  • 2 liście rzymskiej sałaty
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (15 ml)
  • kilka plasterków mozzarelli (90 g)
  • 2 plasterki ogórka (pikle)
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
burger z kurczaka

Przygotowanie

  1. Na początku pamiętaj, aby dobrze umyć wszystkie warzywa, których potrzebujesz w tym przepisie.
  2. Nie zapominaj szczególnie o starannym umyciu pomidorów i sałaty rzymskiej. Następnie pozostaw je na chwile w oliwie i wodzie (ok 10 minut). Pozwoli to wyeliminować bakterie.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek.
  4. Zajmij się teraz mięsem. Należy doprawić je solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
  5. Następnie kiedy olej będzie już w odpowiedniej temperaturze – smaż na nim przygotowane wcześniej filety z kurczaka. Pozostaw na małym ogniu.
  6. Smaż mięso z obu stron. Pamiętaj, aby miało formę pasującą do Twojego ulubionego burgera. Cały proces smażenia zajmie Ci nie więcej niż 10 minut.
  7. Kiedy mięso będzie już prawie gotowe i lekko zarumienione, na jednej z gotowych stron mięsa połóż plasterek mozzarelli. Następnie poczekaj aż ser rozpuści się.
  8. Wszystkie składniki są już gotowe, wystarczy stworzyć z nich spójną formę pysznej kanapki.
  9. W tradycyjnym przepisie nie obejdzie się bez nasmarowania pieczywa ketchupem i musztardą. Następnie połóż: sałatę i pomidory. Kolejne w kolejce są kawałki mięsa z serem i ogórki.

Przygotowane przez Ciebie danie ma wszystko, czego potrzebujesz. Przede wszystkim jest niezwykle bogate w białko. Smacznego!

Oczywiście tego rodzaju przepisy mogą być urozmaicane i interpretowane na swój sposób. Możecie dodać do nich cebulę, ulubione warzywa, a nawet jajko. Od was zależy co znajdzie się na waszym talerzu. Najważniejsze, aby dostarczyć sobie tych niezbędnych ilości chudego białka.


Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.