Babcine sposoby na kaszel i astmę

Babcine sposoby na kaszel i astmę

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Choroby i dolegliwości układu oddechowego to te, które dotykają płuca, oskrzela i drogi oddechowe. Powodują one zmniejszony przepływ powietrza w płucach lub zmniejszają czynność pojemnościową płuc i znacznie utrudniają normalne funkcjonowanie. Do chorób i dolegliwości tych można zaliczyć astmę, kaszel, zapalenie oskrzeli, alergiczny nieżyt nosa, zwłóknienie płuc czy nadciśnienie płucne.

Bez względu na to, jaka dolegliwość dotknęła układ oddechowy, jak najszybciej należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ nieleczone mogą doprowadzić do poważnych konsekwencji, a nawet do zagrożenia życia.

Oprócz tego ważne jest, aby zadbać o odpowiedni tryb życia, zdrowe nawyki, które pomogą oczyścić płuca i zachować je wolne od wszelkich zanieczyszczeń, które wpływają na zdrowie i ewentualne problemy takie jak uporczywy kaszel.

Kaszel i inne dolegliwości układu oddechowego – skąd się biorą?

Czynniki zwiększające prawdopodobieństwo wystąpienia chorób płuc i dróg oddechowych:

Palenie papierosów
  • palenie papierosów
  • zanieczyszczone powietrze w pomieszczeniach zamkniętych na przykład bierne palenie
  • zanieczyszczenie środowiska
  • ekspozycja na alergeny
  • wdychanie pyłów i substancji chemicznych w miejscu pracy
  • wcześniejsze przypadki astmy lub innych alergii w rodzinie

Osoby dotknięte wszelkimi chorobami układu oddechowego i płuc zawsze szukają sposobu na poprawienie jakości życia. Kluczem do zminimalizowania dolegliwości jest prowadzenie zdrowego trybu życia, zadbanie o aktywność fizyczną, zrezygnowanie z palenia tytoniu między innymi.

Niektórzy do dzisiejszego dnia stosują tradycyjne, naturalne i sprawdzone, jeszcze babcine metody, które dobrze sprawdzają się przy walce o zdrowy układ oddechowy. Przechodzą one z pokolenia na pokolenie i pomogły już nie jednemu złagodzić uporczywy kaszel czy też objawy astmy i zapalenia oskrzeli.

Jak przygotować naturalny środek na kaszel i inne problemy dotykające układ oddechowy?

Ten naturalny preparat na pewno był stosowany jeszcze przez nasze babcie. Stara formuła, po którą natychmiast sięgano przy problemach z układem oddechowym.

Cebula na kaszel

Astma, zapalenie oskrzeli, kaszel czy też katar dawniej były leczone między innymi tym prostym połączeniem czterech naturalnych składników.

Syrop ten wzmacnia, oczyszcza i zapewnia odpowiednia ochronę schorowanym płucom. Jak go przygotować?

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonej cebuli
  • 2 średnie cytryny
  • 1,5 l wody
  • 7 łyżek surowego miodu (210g)
  • 2 szklanki czystego syropu klonowego (650g)

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni umieścić syrop klonowy i rozgrzać na średnim ogniu. Następnie dodać pokrojoną w plasterki cebulę i gotować przez kilka minut, a po upływie odpowiedniego czasu, dodać wodę.

Pozostawić wszystko do gotowania, aż woda zredukuje swoją objętość o jedną trzecia i odstawić do ostygnięcia.

Dalej wycisnąć sok z dwóch cytryn i wraz z miodem dodać do składników na patelni i dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. Mieszankę pozostawić na noc, a następnego dnia przecedzić i umieścić do przechowywania w szklanej butelce z zakrętką.

Dawkowanie:

Zarówno gdy dopadnie Cię kaszel, jak i inna dolegliwość układu oddechowego, przyjmuj jedną łyżkę przygotowanego syropu przed każdym posiłkiem.

Preparat należy przyjmować, aż do zaobserwowania poprawy zdrowia płuc. Po zakończeniu butelki, jeżeli będzie taka konieczność można przygotować więcej syropu. Małym dzieciom preparat można podawać w ilości małej łyżeczki.

Syrop cebulowo-klonowy świetnie sprawdza się przy leczeniu przeziębień i grypy. Wystarczy rozcieńczyć go w szklance z gorącą wodą.

Sekret działania syropu. Dlaczego jest tak skuteczny?

Połączenie miodu, cytryny i cebuli jest doskonałym rozwiązaniem dla naszego układu oddechowego. Dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w zapobieganiu wielu chorobom takim jak kaszel czy nieżyt nosa:

Cytryna i miód na kaszel
  • cebula — działa moczopędnie, przeciwzapalnie przeciwbólowo, wykrztuśnie, posiada właściwości przeciwreumatyczne i przede wszystkim jest naturalnym antybiotykiem.
  • Cebula ma moc zwalczania wirusów, bakterii i innych mikroorganizmów, które atakują organizm, powodując choroby.
  • Wysoka zawartość siarki, którą znajdziemy w cebuli, pomaga zwalczyć infekcje już od pierwszych objawów, ułatwiając wydalanie zalegającego śluzu, a tym samym oczyszczenie dróg oddechowych
  • cytryna — jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i ułatwia walkę z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
  • Cytryna ma silne właściwości odtruwające, co sprzyja oczyszczaniu organizmu, ale i poszczególnych organów w tym między innymi płuc
  • miód — posiada właściwości antyseptyczne i antybiotyczne, które ułatwiają usuwanie zalegającego śluzu z dróg oddechowych. Ponadto miód jest idealny na kaszel i chore gardło jednocześnie zmniejsza powstałe podrażnienia i łagodzi uczucie bólu

Jak widzisz, te trzy znane od dawna składniki posiadają wiele leczniczych właściwości i korzystnie wpłyną na proces leczenia wszelkich dolegliwości dotykających układ oddechowy. Nie ważne czy jest to kaszel, astma czy zapalenie oskrzeli spożywaj regularnie syrop, a możliwą poprawę zaobserwujesz już po kilku dniach.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Branley, H. M. (2012). Systemic diseases and the lung. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2012.03.003
  • Rogerio, A. P., Kanashiro, A., Fontanari, C., Da Silva, E. V. G., Lucisano-Valim, Y. M., Soares, E. G., & Faccioli, L. H. (2007). Anti-inflammatory activity of quercetin and isoquercitrin in experimental murine allergic asthma. Inflammation Research. https://doi.org/10.1007/s00011-007-7005-6
  • Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011). Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/S2221-1691(11)60016-6
  • Oikeh, E. I., Omoregie, E. S., Oviasogie, F. E., & Oriakhi, K. (2016). Phytochemical, antimicrobial, and antioxidant activities of different citrus juice concentrates. Food Science & Nutrition. https://doi.org/10.1002/fsn3.268

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.