Napoje detoksykujące na zrzucenie wagi

Dzięki swoim właściwościom oczyszczającym cytryna pomoże w eliminacji toksyn z organizmu, a jednocześnie uaktywni metabolizm, co usprawni proces odchudzania.
Napoje detoksykujące na zrzucenie wagi
Carlos Fabián Avila

Przejrzane i zatwierdzone przez: lekarz Carlos Fabián Avila.

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Aby poprawić jakość swojego życia, zapobiec występowaniu wszelakich chorób, wspomóc zarówno swoje ciało, jak i ducha nie ma nic lepszego niż regularne przeprowadzanie detoksykacji organizmu, w której pomogą nam pyszne napoje oczyszczające.

Ten zabieg pomoże nam w sprawniejszym usuwaniu nagromadzonych toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, które gromadzą się na skutek nieodpowiedniej diety czy siedzącego trybu życia. Wsparcie procesu oczyszczania pozwoli organizmowi działać jeszcze efektywniej, a oprócz tego usprawni proces odchudzania.

Jeżeli jesteś zdecydowany na przeprowadzenie detoksykacji organizmu, a przy tym zrzucenie kilku zbędnych kilogramów koniecznie musisz poznać nasze napoje detoksykujące, które z łatwością przygotujesz sama w domu.

Napoje oczyszczające, a odchudzanie

Pyszne napoje z cytryną

Ta detoksykująca lemoniada swoją skuteczność zawdzięcza zawartości kwasu askorbinowego. Cytryna jest jednym z tych produktów, który bardzo chętnie jest wykorzystywany przy oczyszczaniu organizmu z wszelkich toksyn, a oprócz tego aktywuje metabolizm, co faworyzuje proces odchudzania.

Limonka

Ponadto działanie napojów przygotowywanych na bazie cytryny można wzmocnić syropem klonowym lub pieprzem cayenne.

Składniki:

  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki czystego syropu klonowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • oczyszczona woda (236ml)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać razem z wodą, odstawić na kilka minut, a następnie przyjmować od sześciu do ośmiu szklanek dziennie.

Zielone napoje detoksykujące

Zielone warzywa są bogate w składniki odżywcze i posiadają właściwości wspomagające organizm w detoksykacji.

Napoje przygotowane właśnie z tych warzyw poprawiają kondycję układu pokarmowego, wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegają retencji płynów w organizmie i pomagają zrzucić zbędne kilogramy.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 3 liście kapusty
  • 2 łodygi selera
  • 2 buraki
  • 1 rzepa
  • 0,5 pęczka szpinaku
  • 0,5 kapusty
  • 1/2 pęczku pietruszki
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Wprowadzić wszystkie składniki do blendera i dokładnie ze sobą połączyć. Otrzymany sok należy pić każdego dnia najlepiej na pusty żołądek.

Napar z mniszka lekarskiego

Napar z mniszka lekarskiego działa silnie oczyszczająco na organizm. Mniszek lekarski ma właściwości moczopędne, co tylko wspomaga eliminację szkodliwych substancji i toksyn z naszego ciała. Oprócz tego zapobiega zatrzymaniu płynów i faworyzuje proces odchudzania.

Mniszek lekarski

Znajdziemy w nim również znaczną ilość witaminy A, potasu, żelaza i wapnia. Mniszek lekarski także wspomoże i ochroni naszą wątrobę i nerki.

Składniki:

  • 6 łyżek wysuszonego mniszka lekarskiego
  • 12 łyżek świeżych liści mniszka lekarskiego
  • 1 litr oczyszczonej wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy umieścić we wrzącej wodzie i pozostawić do gotowania na 10 minut. Następnie po upływie zalecanego czasu tak przygotowany napój należy spożywać przez cały dzień.

Napoje żurawinowe

Świeży sok żurawinowy to nie tylko pyszny sposób na ugaszenie pragnienia, ale i świetny pomysł na oczyszczenie organizmu.

Oprócz tego zdaniem specjalistów z Kliniki Mayo w Stanach Zjednoczonych istnieją pewne dowody na to, że regularne picie napojów z żurawiny zapobiega infekcjom dróg moczowych i wrzodów u zdrowych ludzi.

Napoje przygotowane z tego owocu są bogate w witaminę C, przeciwutleniacze i minerały.

Składniki:

  • czysty sok z żurawiny (470ml)
  • 1 łyżka pektyn z jabłka
  • 1 łyżka błonnika psyllium (Plantago psyllium L.)
  • Szklanka wody

Sposób przygotowania:

Wymieszać część soku z żurawiny z wodą, a następnie dodać błonnik i pektynę jabłkową. Następnie otrzymaną mieszankę połączyć z resztą soku. Otrzymany napój najlepiej pić dobrze schłodzony.

Napoje na bazie jabłka i pomarańczy

Soki przygotowane z tych dwóch owoców są szczególnie korzystne dla osób, które starają się zredukować swoją masę ciała.

Jabłko i pomarańcza

To nie jedyna ich zaleta, jabłka z pomarańczami równie efektywnie oczyszczą one organizm z nagromadzonych toksyn, a dodatkowo wspomogą procesy trawienne i zapewnią uczucie sytości, co zapobiegnie spożywania nadmiernej ilości kalorii.

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 1 jabłko
  • 0,5 litra wody mineralnej

Sposób przygotowania:

Wycisnąć świeży sok z jabłka i odstawić. Następnie to samo wykonać z pomarańczami i połączyć je ze sobą. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszać przy użyciu blendera i pić mieszankę wcześniej dobrze ją chłodząc.

Pamiętaj!

Powyżej podane napoje oczyszczające mają posłużyć jako wsparcie procesu spalania tłuszczów, jednak przyniosą one oczekiwane efekty pod warunkiem, że będą uzupełnieniem zdrowej, zrównoważonej diety i regularnie wykonywanych ćwiczeń.

Systematyczne ich picie skutecznie poprawi procesy trawienne, a dzięki uczuciu sytości, które przynoszą, unikniemy niepotrzebnego podjadania między posiłkami.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Mohanapriya, M., Ramaswamy, L., & Rajendran, R. (2013). Health and medicinal properties of lemon (Citrus limonum). International Journal Of Ayurvedic And Herbal Medicine, 3(1), 1095-1100. http://interscience.org.uk/v3-i1/8%20ijahm.pdf
  • breastcancer.org. (n.d.). Alimentos que contienen sustancias fitoquímicas https://www.breastcancer.org/es/consejos/nutricion/reducir_riesgo/alimentos/fitoquimica
  • ai, L., Wan, D., Yi, F., & Luan, L. (2017). Purification, Preliminary characterization and Hepatoprotective effects of polysaccharides from dandelion Root. Molecules22(9). https://www.mdpi.com/1420-3049/22/9/1409/htm
  • Cano, A., & Arnao, M. B. (2004). ACTIVIDAD ANTIOXIDANTE HIDROFÍLICA Y LIPOFÍLICA Y CONTENIDO EN VITAMINA C DE ZUMOS DE NARANJA COMERCIALES: RELACIÓN CON SUS CARACTERÍSTICAS ORGANOLÉPTICAS LIPOPHILIC AND HYDROPHILIC ANTIOXIDANT ACTIVITY AND VITAMIN C CONTENT OF COMMERCIAL ORANGE JUICES: CORRELATION WITH ORGANOLEPTIC PARAMETERS ACTIVIDADE ANTIOXIDANTE HIDROFÍLICA E LIPOFÍLICA E CONTIDO EN VITAMINA C DE ZUMOS DE LARANXA COMERCIAIS: RELACIÓN COAS CARACTERÍSTICAS ORGANOLÉPTICAS. CYTA-Journal of Food, 4(3), 185-189. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/11358120409487759
  • Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.