Owoce na dobre trawienie!

Owoce na dobre trawienie!

Ostatnia aktualizacja: 28 marca, 2019

Mimo że wszyscy uwielbiamy owoce, zwykle nie mamy pojęcia, kiedy je zjadać, aby poprawić trawienie. Co więcej, nie wiemy nawet, które z nich najbardziej sprzyjają wchłanianiu substancji odżywczych albo dbają o nasze jelita i żołądek. Które zatem z owoców są najbardziej wskazane dla naszego układu pokarmowego? Poniżej wyjaśniamy, jak dzięki nim najlepiej poprawić trawienie.

Najlepsze owoce na dobre trawienie

1. Ananas

Z pewnością doskonale wiesz o tym, że ananas jest sprzymierzeńcem lepszego trawienia. Ten cudowny owoc zawiera enzym trawienny o nazwie bromelina. Ten wartościowy składnik jest typem białka, które przyspiesza reakcję biochemiczną – jednym słowem, ułatwia trawienie białek.

Sok z ananasa

Najlepiej jeśli będziemy spożywać ananasa na surowo. Owoc ten doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek. Możesz z nim śmiało eksperymentować, ponieważ jego smak świetnie kombinuje się z wieloma potrawami.

Jeśli jednak interesuje Cię tylko zawarty w ananasie enzym, można go bez problemu dostać w sklepach z naturalną żywnością w postaci kapsułek. My jednak zalecamy naturalny owoc, ponieważ oprócz tego, że jest pyszny, posiada właściwości przeciwzapalne oraz jest nieocenionym sprzymierzeńcem dla osób cierpiących na zapalenie stawów.

Ananas jest istotnym elementem w leczeniu zaburzeń przewodu pokarmowego. Dlatego też, stawiamy go na pierwszym miejscu na naszej liście. Korzystaj i zjadaj ananasa zawsze, gdy tylko możesz!

2. Papaja

Papaja… pyszna, orzeźwiająca i nieoceniona w każdej diecie odchudzającej. Zaraz po ananasie jest kolejnym naturalnym źródłem enzymów trawiennych rozkładających białka. Ten cudowny składnik, który usprawnia trawienie, to papaina. Jest ona zawarta zarówno o owocach papai, jak i w samym drzewie.

Papaja pokrojona w kostkę

Wystarczy tylko kilka kęsów papai, aby uspokoić i usprawnić trawienie. Owoc ten jest wskazany po każdym posiłku, ponieważ doskonale wchłania białka. Krótko mówiąc: papaja jest naprawdę cudownym owocem. Co więcej, zapobiega biegunce, nudnościom, chroni nasze jelita, żołądek… Nie wahaj się, kupuj świeżą papaję i korzystaj z jej magicznych właściwości.

3. Kiwi

Jesteś miłośniczką pysznego zielonego kiwi? Śmiało dodawaj go do posiłków, deserów, sałatek… Owoc ten jest znany również jako “chiński agrest”, bardzo powszechny ze względu na swe właściwości lecznicze, głównie ze względu na zawartość enzymu zwanego actinidin. Jego działanie jest zbliżone do działania bromeliny i papainy – pełnią funkcje katalizatorów w trawieniu białek. Dodatkowo, w tradycyjnej medycynie chińskiej owoc ten jest wykorzystywany do leczenia wielu dolegliwości. Z kolei my, obywatele Zachodu dopiero teraz zaczynamy odkrywać jego cudowne właściwości.

Plasterki kiwi

Jak ciekawostkę podajemy fakt, że nie ma nic zdrowszego dla naszego organizmu oraz układu trawiennego od miski sałatki z kiwi, papai i ananasa. Według ekspertów, każdy z enzymów zawartych w tych owocach – po dotarciu do żołądka – działa w inny, specyficzny dla siebie sposób, a następnie mieszają się w jego pH. Mieszanka ich wszystkich, sprawia jednak, że dbają o układ pokarmowy w sposób naprawdę doskonały.

Jaka pora jest najlepsza na spożywanie owoców?

Dobre pytanie! Aby polepszyć trawienie, lepiej zajadać się owocami po posiłku, na deser? A może przed jedzeniem? Albo w trakcie? Idealnym rozwiązaniem okazuje się spożywanie owoców wraz z posiłkami. Mówi się również, że należy zjadać owoce na pusty żołądek, ponieważ w ten sposób szybko przechodzą przez żołądek, a ich trawienie następuje w jelicie cienkim, gdzie działają zawarte w nich składniki.

Owoce i warzywa

Naszym zaleceniem jest połączenie papai, ananasa i kiwi jako dodatku – razem z bakaliami – do sałatek, chudego mięsa czy zielonych warzyw liściastych. Jeśli zastosujesz się do tej porady, włączysz do swoich posiłków wszystkie typy białek, dzięki czemu nastąpi dużo lepsze wchłanianie składników odżywczych. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na lepsze trawienie, które możesz stosować w zależności od pory dnia.

Na śniadanie:

Sałatki doskonałe na obiad i trawienie:

1. Sałatka z ananasa i krewetek

  • mrożone krewetki
  • 2 plastry ananasa
  • kozi ser
  • mieszanka różnych sałat
  • pomidorki cherry

2. Sałatka z ananasa i anchois

  • 1 pomidor
  • liście sałaty i szpinaku
  • 2 plastry ananasa
  • dwa fileciki anchois pokrojone na małe kawałki
  • odrobina oliwy z oliwek i octu jabłkowego

3. Sałatka z papai i kurczaka

  • połówka papai
  • pół zielonego ogórka
  • pół marchewki
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 dojrzały pomidor
  • pół kubka jogurtu naturalnego
  • 2 orzechy
  • kilka kropel soku z cytryny

4. Sałatka z kiwi i koziego sera

  • liście roszponki
  • 1 pomidor
  • 1 kiwi
  • kawałek koziego sera
  • 5 czarnych oliwek
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina octu jabłkowego

Na podwieczorek:

Szklanka soku jabłkowego i garść rodzynek

Na kolację:

Doskonała okaże się szklanka soku z grejpfruta i lekka sałatka, na przykład:

1. Sałatka z awokado

  • mały burak
  • połówka jabłka
  • połówka awokado
  • 2 orzechy
  • kilka liści szpinaku
  • ocet jabłkowy
  • odrobina oliwy z oliwek

2. Sałatka z ananasa i marchwi

  • 1 potarta marchew
  • 2 plasterki ananasa
  • pokrojony w kostki kawałek łososia
  • garść rodzynek
  • 3 pomidorki cherry
  • odrobina soku z cytryny

Jak widać, połączenie owoców, warzyw i białek pochodzących z mięsa i ryb to nic trudnego! A w dodatku efektem tego może być przepyszna sałatka. Aby zadbać o swoje zdrowie i o odpowiednie trawienie, wystarczy tylko odrobina wyobraźni!


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Tarko, T., Semik, D., Duda-Chodak, A., Satora, P., & Sroka, P. (2016). Przemiany związków polifenolowych w symulowanym przewodzie pokarmowym człowieka. Zywnosc. Nauka. Technologia. Jakosc/Food. Science Technology. Quality. https://doi.org/10.15193/zntj/2016/105/121
  • Wawrzyniak, A., Krotki, M., & Stoparczyk, B. (2011). Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw. Medycyna Rodzinna.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.