Owoce zwalczające stany zapalne

Czy wiedziałaś, że niektóre owoce naturalnie zwalczają stany zapalne? Przeczytaj poniższe artykuły, aby poznać te najskuteczniejsze.
Owoce zwalczające stany zapalne
Elisa Morales Lupayante

Napisane i zweryfikowane przez pedagog wychowania fizycznego i dietetyk Elisa Morales Lupayante.

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Stany zapalne przydarzają nam się bardzo często. Problemy z układem trawiennym, okresy, w których wątroba jest znacznie bardziej spuchnięta niż zwykle czy nawet zatrzymywanie płynów w organizmie wywołujące opuchliznę – we wszystkim tym możesz sobie ulżyć, utrzymując odpowiednią dietę bogatą w niektóre owoce.

Istnieją jednak owoce, które dzięki ogromnej zawartości antyoksydantów i składników leczniczych, pomagają nam bronić się przed czynnikami wywołującymi stany zapalne, wzmacniając tym samym naturalny system odpornościowy.

Zawarta w nich duża ilość wody, minerałów i witamin stanowi podstawę wzmacniania organizmu. Stanowi także ochronę przed przydarzającymi się od czasu do czasu stanami zapalnymi. Czy chciałabyś dowiedzieć się, jakie to owoce?

Owoce zwalczające stany zapalne: ananas

owoce zwalczające stany zapalne

Ananas to jeden z najlepszych dostępnych owoców zwalczających stany zapalne. Czy wiesz, co jest jego tajnym sekretem? Bromelina!

Bromelina to enzym trawienny zawierający siarkę. Spożywanie produktów bogatych w ten składnik wspomaga proces trawienia i wywołuje reakcję zwalczającą stany zapalne organizmie. Pomaga również redukować ilość zatrzymanych w ciele płynów i zmniejsza stany zapalne pojawiające się w stawach.

W celu zwiększenia skuteczności aktywnych składników ananasa, zaleca się jeść go z rana na pusty żołądek.

Jeżeli pewnego dnia obudzisz się z problemem wzdęć, z opuchniętymi nogami bądź symptomami zatrzymania wody w organizmie, przygotuj kilka plastrów świeżego ananasa lub zrób naturalny sok. Zobaczysz, jak dobrze te owoce wpłyną na Twoje samopoczucie!

2. Cytryna i zawarte w niej bioflawonoidy

cytryny to owoce zwalczające stany zapalne

Wiele razy na naszej stronie internetowej pisaliśmy o korzystnych właściwościach, jakie zawiera cytryna oraz o tym, jak dobre dla zdrowia jest picie co rano szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny. Czy wiesz, że owoce te również bardzo dobrze zwalczają stany zapalne?

Wszystko z powodu zawartych w cytrynie bioflawonoidów znajdujących się przede wszystkim w skórce, miąższu i w białej części cytryny. Bioflawonoidy skutecznie redukują siniaki, działają jak naturalny antybiotyk, a także przynoszą ulgę we wszystkich rodzajach stanów zapalnych.

Pamiętaj, że aby skorzystać z leczniczych właściwości bioflawonoidów, należy używać również skórkę i białą część cytryny. Jedną ze skutecznych metod, aby to zrobić, jest więc używanie kuracji mrożoną cytryną. Koniecznie się zapoznaj!

3. Papaja i jej sekretny składnik: papaina

Jeżeli masz możliwość kupna owoców papai w lokalnym sklepiku warzywnym lub na rynku, zrób to jak najszybciej. Papaja to jeden z najlepszych dostępnych przeciwzapalnych produktów. Wspomaga trawienie i służy pomocą, gdy chcemy nieco stracić na wadze.

Papaja - owoc zwalczający stany zapalne

Papaina występująca w miąższu papai to enzym używany w naturalnej medycynie w celu łagodzenia bólu i wszelkich stanów zapalnych. Aby korzystać z leczniczych właściwości, wystarczy zjeść zaledwie pół średniej wielkości papai dziennie.

Regularne spożywanie owoców papai w swoim jadłospisie dostarcza organizmowi dużą dawkę witaminy C, żelaza, wapnia i beta karotenu. 

Należy również pamiętać, że owoce papai są lekkostrawne i działają antyseptycznie na błonę śluzową układu trawiennego. Jest to szczególnie korzystne, gdy zmagamy się z wirusowym zakażeniem przewodu pokarmowego (potocznie znanym jako grypa żołądkowa) lub zapaleniem okrężnicy.

4. Czereśnie, idealne na na zapalenie stawów

owoce na stany zapalne

Czereśnie zawierają antocyjany (naturalny barwnik), czyli “magiczny” składnik pomocny w zwalczaniu stanów zapalnych. To właśnie temu naturalnemu pigmentowi czereśnie zawdzięczają swój apetyczny kolor.

Czereśnie wykazują znacznie silniejsze działanie przeciwzapalne, niż aspiryna. Stąd według pewnych badań, czereśnie mają korzystny wpływ na zdrowie osób cierpiących na zapalenie stawów.

Czereśnie są również bogatym źródłem antyoksydantów, witaminy C i kwercetyny, czyli enzymu zwalczającego wolne rodniki.

Czy chciałabyś dowiedzieć się, jak spożywać czereśnie, by czerpać jak najwięcej korzyści z ich przeciwzapalnych właściwości w leczeniu artretyzmu? To bardzo proste. Po prostu zjedz 15 czereśni po obiedzie. Pycha!

5. Moc ukryta w skórce jabłka

jabłka

Czy jesteś jedną z tych osób, dla których bez jabłka nie ma śniadania? Jeżeli nie, warto by było przyjąć ten prosty lecz bardzo zdrowy zwyczaj żywieniowy i jeść jabłka każdego dnia.

W innych artykułach pisaliśmy już o licznych korzyściach wynikających z jedzenia jabłek. Mają korzystny wpływ przede wszystkim na zdrowie serca i piękną sylwetkę. Czy zdawałaś sobie jednak sprawę z tego, że są również skutecznym sposobem na leczenie stanów zapalnych?

Według badania opublikowanego w Department of Immunology and Infectious Diseases at the Montana State University w Stanach Zjednoczonych skórka jabłka zawiera enzymy pomocne w zwalczaniu tak zwanych limfocytów T, odpowiadających za większość stanów zapalnych.

Skórka jabłka zawiera również pektyny dostarczające minerałów i witamin pomocnych we wszelkich zapaleniach.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Amri E., Mamboya F., Papain, a plant enzyme of biological importance: a review. American Journal of Biochemistry and Biotechnology, 2012. 8 (2): 99-104.
  • Jung M, Trievel S, et al. Influence of apple polyphenols on inflammatory gene expression. Molecular Nutrition & Food Research. Octubre 2009. 53 (10): 1263-80.
  • Lee YM., Yoon Y., Yoon H., Park HM., et al., Dietary anthocyanins against obesity and inflammation. Nutrients, 2017.
  • Liu RH. Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. In: American Journal of Clinical Nutrition. 2003.
  • Manganaris GA, Goulas V, Vicente AR, Terry LA. Berry antioxidants: Small fruits providing large benefits. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2014.
  • Maurer H. R. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Journal of Plant Disease and Protection. Agosto 2001. 58. 1234-1245.
  • Shaw G., Lee Berthel A., Roos ML., Wang B., Baar K., Vitamin C enriched gelatin supplementation before intermittent augments collagen synthesis. American Journal of Clinical Nutrition. 2017. 105 (1): 136-143.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.