Stan zapalny - produkty, które go złagodzą

Miejscowe stosowanie na skórę imbiru pomaga w leczeniu oparzeń. Z kolei spożywając go, możemy zmniejszyć stan zapalny, który występuje po wysiłku fizycznym oraz wszelkiego rodzaju bóle stawów.
Stan zapalny - produkty, które go złagodzą
Maricela Jiménez López

Przejrzane i zatwierdzone przez: lekarz Maricela Jiménez López.

Napisany przez Ekhiñe Graell

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Przewlekły stan zapalny może zaburzyć między innymi mechanizmy stymulujące głód oraz pracę hormonów odpowiedzialnych za regulację metabolizmu. Z kolei ostry stan zapalny jest bezpośrednio związany z poszczególnymi chorobami: od trądziku i alergii po zaburzenia jelitowe, choroby neurologiczne, autoimmunologiczne, itp.

Można jednak naturalnie neutralizować skutki stanów zapalnych w organizmie poprzez odpowiednią dietę, bogatą w produkty zwalczające wolne rodniki i wywołujące reakcję zapalną toksyny. Poniżej przedstawiamy 8 produktów, które doskonale łagodzą rozmaite procesy zapalne w organizmie.

1. Zwalcz stan zapalny jagodami

Jagody i inne podobne im owoce są niezwykle bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które z kolei zwalczają wolne rodniki. Co więcej, doskonale łagodzą również stan zapalny organizmu. Stosując dietę bogatą w tego typu owoce, przyczyniamy się do obniżenia wskaźnika reakcji zapalnych znanego pod nazwą TNF-alfa.

2. Soja

Wszystkie rośliny strączkowe są bogatym źródłem roślinnych związków przeciwzapalnych zwanych fitozwiązkami. Ponadto naukowcy wskazują jednak na soję jako na produkt mający największą zdolność do zmniejszenia stanu zapalnego (obniża ona poziom CRP we krwi, czyli białka C-reaktywnego, będącego wskaźnikiem toczącej się w organizmie reakcji zapalnej).

Ziarna sojowe

Inną zaletą roślin strączkowych jest to, że są one doskonałym zamiennikiem dla mięsa. To właśnie spożywanie mięsa jest najczęstszą przyczyną występowania w organizmie procesów zapalnych.

3. Łosoś

Łosoś jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Pamiętaj o jego regularnym spożywaniu, ponieważ często nasz organizm nie jest w stanie odpowiednio przetwarzać tych kwasów pochodzących z roślinnych źródeł. Ponadto są one jednym ze składników zwalczających stan zapalny organizmu.

4. Bazylia

Wiele ziół i przypraw, takich jak na przykład bazylia, zawiera spore ilości filozwiązków o właściwościach antyoksydacyjnych. Rozmaryn, tymianek, kurkuma, oregano czy cynamon są naturalnymi środkami przeciwzapalnymi.

Bazylia

Bazylię jednak w odróżnieniu do pozostałych przypraw możemy zjadać na surowo, co sprawia, że najlepiej ze wszystkich ziół łagodzi ona stan zapalny organizmu.

5. Imbir

Ten ostry w smaku korzeń zyskał spore grono miłośników dzięki swoim właściwościom łagodzącym nudności oraz stan zapalny organizmu. Liczne badania wskazują na jego związek z obniżeniem reakcji zapalnej po wysiłku fizycznym oraz łagodzeniem bólu stawów wywołanych przewlekłym stanem zapalnym, osteoporozą i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Naukowcy jednak nie zdołali jeszcze ustalić, który ze składników imbiru posiada te cudowne właściwości przeciwzapalne. Prawdopodobnie jest nim aktywny składnik rośliny – gingerol.

6. Czereśnie

Owocami, które obok jagód wyróżniają się wśród naturalnych środków zwalczających stan zapalny organizmu, są czereśnie. Ponadto te czerwone mięsiste owoce nie tylko są bogatym źródłem antocyjanów (typ fitozwiązków). Wydzielają również silną dawkę związków przeciwzapalnych.

Czereśnie

Pamiętaj, że wiśnie zawierają jeszcze wyższe stężenie różnych typów antocyjanów. Dlatego też, spożywając je dostarczysz organizmowi podwójnej dawki składników, które zwalczają stan zapalny.

7. Orzechy

Orzechy mają najwyższe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 ze wszystkich roślin. Posiadają ponad 10 fitozwiązków o właściwościach antyoksydacyjnych i polifenole, które również pełnią ważną rolę w walce z procesem zapalnym.

8. Herbata

Między posiłkami możesz wykorzystać o walki ze stanem zapalnym rozmaite rodzaje herbat: zieloną, białą, czarną i czerwoną.

Herbata zielona

Zawierają one związki polifenolowe, które znajdują się w liściach herbaty chińskiej (Camellia sinensis) i doskonale zwalczają stan zapalny.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Basu, A., Devaraj, S., & Jialal, I. (2006). Dietary factors that promote or retard inflammation. Arteriosclerosis, thrombosis, and vascular biology, 26(5), 995-1001.
  • Boyd, J. H., Petrof, B. J., Hamid, Q., Fraser, R., & Kimoff, R. J. (2004). Upper airway muscle inflammation and denervation changes in obstructive sleep apnea. American journal of respiratory and critical care medicine, 170(5), 541-546.
  • Casas-Agustench, P., Bulló, M., & Salas-Salvadó, J. (2010). Nuts, inflammation and insulin resistance. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 19(1), 124-130.
  • Cheng, A., Yan, H., Han, C., Wang, W., Tian, Y., & Chen, X. (2014). Polyphenols from blueberries modulate inflammation cytokines in LPS-induced RAW264. 7 macrophages. International journal of biological macromolecules, 69, 382-387.
  • de Mejia, E. G., Ramirez-Mares, M. V., & Puangpraphant, S. (2009). Bioactive components of tea: cancer, inflammation and behavior. Brain, behavior, and immunity, 23(6), 721-731.
  • Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. Journal of medicinal food, 8(2), 125-132.
  • Maskarinec, G., Oum, R., Chaptman, A. K., & Ognjanovic, S. (2008). Inflammatory markers in a randomised soya intervention among men. British journal of nutrition, 101(12), 1740-1744.
  • Mori, T. A., & Beilin, L. J. (2004). Omega-3 fatty acids and inflammation. Current atherosclerosis reports, 6(6), 461-467.
  • Ryu, O. H., Lee, J., Lee, K. W., Kim, H. Y., Seo, J. A., Kim, S. G., … & Choi, K. M. (2006). Effects of green tea consumption on inflammation, insulin resistance and pulse wave velocity in type 2 diabetes patients. Diabetes research and clinical practice, 71(3), 356-358.
  • Tall, J. M., Seeram, N. P., Zhao, C., Nair, M. G., Meyer, R. A., & Raja, S. N. (2004). Tart cherry anthocyanins suppress inflammation-induced pain behavior in rat. Behavioural brain research, 153(1), 181-188.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.