Wzmocnij układ odpornościowy! Poznaj naturalne sposoby

Wzmocnij układ odpornościowy! Poznaj naturalne sposoby
Carlos Fabián Avila

Przejrzane i zatwierdzone przez: lekarz Carlos Fabián Avila.

Napisany przez Carolina Betancourth

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Osłabiony układ odpornościowy sprawia, że jesteśmy podatni na atak bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów. Ponieważ nasz organizm nie jest w stanie się bronić, mogą one doprowadzić do wielu chorób i uszkodzić ponadto wszystkie nasze organy. Przy braku odpowiedniej obronności organizmu, bardzo łatwo o grypę, przeziębienia i inne infekcje, które niosą ze sobą wiele problemów zdrowotnych.

Silny układ odpornościowy chroni nas przed chorobami i sprawia, że dzień po dniu czujemy się zdrowsi. Na szczęście, istnieją sposoby na wsparcie naszego organizmu. Dostarczając mu odpowiednią ilość nutrientów, których potrzebuje, wzmocnimy układ odpornościowy i utrzymamy ponadto wszelkie dolegliwości z dala od nas.

Wiele badań dowiodło, że odpowiedni sposób odżywiania, naturalne probiotyki i aktywny tryb życia, stymulują obronność organizmu i wzmacniają jego układ immunologiczny. Dlatego też najważniejszą kwestią jest ogólnie rzecz biorąc zmiana nawyków żywieniowych. Oprócz tego, polecimy Ci dzisiaj 7 różnych przepisów na soki i napoje, które mają ponadto zbawienny wpływ na układ odpornościowy.

Silny układ odpornościowy – przepis na sok nr 1

Ten potężny sok dostarcza do naszego organizmu ogromną dawkę witaminy C, która odgrywa kluczową rolę w obronie organizmu i utrzymuje choroby z dala od nas.

Gujawa na odporność

Składniki

  • 2 garście truskawek.
  • 1 gujawa.
  • 2 pomarańcze.

Sposób przygotowania

Sok z pomarańczy wrzucić do sokowirówki wraz z gujawą i posiekanymi truskawkami. Kiedy już wszystko będzie dobrze wymieszane, nadaje się do picia. Ogólnie rzecz biorąc najlepiej pijać schłodzony i na czczo.

Silny układ odpornościowy – przepis na sok nr 2

Ten pyszny sok jest niezwykle orzeźwiający i dostarcza nam ponadto dużych ilości witaminy C. Pij go codziennie, o jakiejkolwiek godzinie.

Składniki

  • 1 granat.
  • 4 śliwki.
  • ½ cytryny.
  • 1 pomarańcza.
  • 120 g ananasa.
  • 250 g winogron.
  • ½ szklanki kruszonego lodu.

Sposób przygotowania

Umyć i usunąć pestki z winogron, cytryny, granatu, ananasa i pomarańczy. Obrać śliwki. Następnie usunąć pestki i pokroić. Wszystkie pokrojone w kostkę owoce wrzucamy do sokowirówki. Jak już powstanie jednolity sok, dodajemy kruszony lód i gotowe. Smacznego!

Silny układ odpornościowy – przepis na sok nr 3

Dynia i marchew są produktami niezwykle bogatymi w witaminy, minerały i antyoksydanty, co sprawia, że wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zapobiec ponadto przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

Marchew wzmacnia układ odpornościowy

Składniki

  • 1 kawałek dyni.
  • 1 duża marchewka.

Sposób przygotowania

Myjemy i obieramy oba składniki. Następnie wkładamy do sokowirówki. Otrzymany sok mieszamy z  niewielką ilością wody. Tak przygotowany koktajl pijamy codziennie. Zwłaszcza w okresie zimowym.

Silny układ odpornościowy – przepis na sok nr 4

Ten fantastyczny sok, dzięki obecności cytrusów, dostarcza ogromne ilości witaminy C i niezbędnych antyoksydantów.

Składniki

  • 3 gujawy.
  • Sok z 3 pomarańczy.
  • Wyciśnięty sok z 3 mandarynek.
  • Sok z 2 limonek.
  • Sok z 1 cytryny.
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania

Za pomocą sokowirówki wyciskamy sok z gujawy. Potem mieszamy go z resztą soków. Na koniec, dodajemy miód i – przy pomocy blendera – ubijamy następnie do otrzymania jednolitej konsystencji. Pijemy od razu, żeby wykorzystać wszystkie właściwości.

Napar z imbiru i cytryny

Jeżeli wolisz herbatki zamiast soków, możesz przygotować ten wspaniały napar z imbiru i cytryny, który dostarczy Ci nutrientów i wzmocni ponadto układ odpornościowy, zwłaszcza podczas zimy.

Imbir z cytryną na silny układ odpornościowy

Składniki

  • 1 filiżanka wrzątku (250 ml).
  • Jedna łyżka miodu (25 g).
  • 1 łyżka soku z cytryny (15 ml).
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru (5 g).
  • 6 łyżeczek cynamonu (20g).

Sposób przygotowania

Wrzucamy imbir i cynamon do wrzątku i mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny i miód. Przykrywamy na 5 minut i gotowe!

6. Napar z rozmarynu

Ogólnie rzecz biorąc rozmaryn zawiera duże ilości witaminy C w liściach i w kwiatach. Doskonale wpływa ponadto na układ odpornościowy. Nie poleca się go chorym na nadciśnienie i epilepsję.

Składniki

  • 1 łyżeczka suchych liści rozmarynu.
  • 1 filiżanka wrzątku.

Sposób przygotowania

Gotujemy liście rozmarynu we wrzącej wodzie przez około 5 minut. Następnie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Odcedzony napar pijemy 2 – 3 razy dziennie.

7. Napar z tymianku

Tymianek jest rośliną o właściwościach antyseptycznych , przeciwgrzybicznych i przeciwbakteryjnych. Wszystko to dzięki substancji zwanej tymolem.

Tymianek na odporność

Napar z tymianku jest niezawodny, jeżeli chodzi o układ odpornościowy. Nie zaleca się ogólnie rzecz biorąc przesadzać z ilością tymianku w naparze.

Składniki

  • 1 łyżka tymianku.
  • 1 filiżanka wrzątku.

Sposób przygotowania

Dodajemy jedną łyżkę tymianku do wrzącej wody i gotujemy następnie przez 3 lub 4 minuty. Odstawiamy na mniej więcej 10 minut, odcedzamy i od razu pijemy/


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Ali A. Shati, Fahmy G. Elsaid. Effects of water extracts of thyme (Thymus vulgaris) and ginger (Zingiber officinale Roscoe) on alcohol abuse. Food and Chemical Toxicology, Volume 47, Issue 8, [Internet] 2009; 1945-1949. ISSN 0278-6915. https://doi.org/10.1016/j.fct.2009.05.007.
  • Muhammad A. Alsherbiny, Wessam H. Abd-Elsalam, Shymaa A. El badawy, Ehab Taher, Mohamed Fares, Allan Torres, Dennis Chang, Chun Guang Li. Ameliorative and protective effects of ginger and its main constituents against natural, chemical and radiation-induced toxicities: A comprehensive review,
    Food and Chemical Toxicology, [Internet] 2018  [citado  2018  Oct  29]; ISSN 0278-6915,
    https://doi.org/10.1016/j.fct.2018.10.048.
  • Rašković, A., Milanović, I., Pavlović, N., Ćebović, T., Vukmirović, S., & Mikov, M. (2014). Antioxidant activity of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil and its hepatoprotective potential. BMC Complementary and Alternative Medicine14. https://doi.org/10.1186/1472-6882-14-225
  • San Mauro-Martín Ismael, Garicano-Vilar Elena. Papel de la vitamina C y los β-glucanos sobre el sistema inmunitario: revisión. Rev Esp Nutr Hum Diet  [Internet]. 2015  Dic [citado  2018  Oct  29] ;  19( 4 ): 238-245. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2174-51452015000400008&lng=es.  http://dx.doi.org/10.14306/renhyd.19.4.173.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.