Jelita - zadbaj o nie, a poczujesz się zdrowy!

Jelita - zadbaj o nie, a poczujesz się zdrowy!

Napisany przez Carolina Betancourth

Ostatnia aktualizacja: 24 sierpnia, 2022

Już od bardzo dawna wiadomo, że bakterie, które wybrały jako środowisko bytowania jelita, odgrywają bardzo ważna rolę w utrzymaniu zdrowego i poprawnie funkcjonującego przewodu pokarmowego.

Jednakże ostatnio przeprowadzane badania wykazały, że flora bakteryjna, która jest istotna dla organizmu, może być powiązana z otyłością i przebiegiem procesów metabolicznych.

Okazuje się, że zdrowe jelita nie tylko są niezbędne do prawidłowego przetwarzania żywności i funkcjonowania układu pokarmowego, ale ich stan ma wpływ na ogólną kondycję organizmu.

Tak jak do tej pory funkcje tej części ciała wiązano jedynie z procesami trawiennymi, z biegiem lat okazało się, że stan naszych jelit wpływa na funkcjonowanie i samopoczucie całego ciała.

Nasze jelita, a zdrowy organizm

Flora bakteryjna jelita to złożony ekosystem, który składa się z mikroorganizmów najczęściej bakterii, które w układzie pokarmowym odgrywają istotna rolę. Wbrew pozorom nie tylko mają one związek z metabolizowaniem składników pokarmowych, ale i pobudzają do działania układ immunologiczny.

Dziś uważa się, że 60-80% układu odpornościowego znajduje się właśnie w jelitach. Dlatego też mają one tak duże znaczenie dla zdrowia organizmu i spełniają fundamentalną funkcję przy obronie przed wieloma chorobami.

Jelito

Komórki układu odpornościowego, które znajdują się w przewodzie pokarmowym, uważane są za największą i najbardziej złożoną część całego ludzkiego układu odpornościowego. Mikroorganizmy, które znajdziemy w jelitach, pomagają w wykształceniu silnego i zrównoważonego układu immunologicznego.

To tam bowiem wytwarzane są przeciwciała, które są odpowiedzialne za rozpoznawanie antygenów i ochronę organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Oprócz tego w jelitach powstaje około 90% neuroprzekaźników, które są związane z nastrojem i odczuciami. Jeżeli organizm zaczyna mieć problemy z układem pokarmowym, najprawdopodobniej towarzyszyć mu będą inne dolegliwości i schorzenia takie jak:

  • reumatoidalne zapalenie stawów
  • zapalenie tarczycy typu Hashimoto
  • cukrzyca
  • przewlekłe zmęczenie
  • fibromialgia
  • niepokój
  • depresja
  • wypryski

Wiedząc już to wszystko to czas najwyższy, aby zadbać o jelita i zająć się ich uzdrawianiem. Właśnie w tym celu naturopata Amy Myers specjalista od medycyny funkcjonalnej stworzyła program złożony z czterech etapów mających na celu uzdrowić jelita.

Oczyszczamy jelita

1. Naprawa szkód

Pierwszy etap ma na celu usunięcie wszystkich substancji, które powodują szkody w układzie pokarmowym. Aby to osiągnąć, należy zrezygnować z żywności i artykułów, które powodują zapalenie lub podrażnienie żołądka, a do tej grupy produktów należą przede wszystkim alkohol, narkotyki i kofeina.

Produkty mleczne

Oprócz tego wszystkie te, które powodują dolegliwości żołądkowe i objawy nietolerancji. Tutaj możemy wyróżnić:

  • gluten
  • przetwory mleczne
  • kukurydza
  • soja
  • jajka
  • cukier

Bardzo ważne jest wykonanie testu na nietolerancję pokarmową IgG-zależną pozwalający określić, jakie alergeny pokarmowe prowokują niepożądane reakcje organizmu oraz sprawdzenie, czy przypadkiem nie cierpimy na niealergiczną nadwrażliwość pokarmową, która prowokuje niepoprawne trawienie niektórych składników.

Stany zapalne i zakażenia mogą być wywołane przez pasożyty, bakterie lub grzyby. Badanie kału pomoże w sprawdzeniu ilości korzystnych bakterii i zidentyfikować te mikroorganizmy, które powodują infekcje.

W eliminacji infekcji pomogą zabiegi z naparów ziołowych oraz antybiotyki i leki przeciwpasożytnicze (rzadziej zalecane).

2. Zastępowanie

Organizm potrzebuje kilku składników, aby trawienie i wchłanianie składników odżywczych przebiegało poprawnie. Stosowanie leków i antybiotyków, nieodpowiednie diety, stres, choroby, wiek te wszystkie czynniki wpływają na ich braki.

Trawienie

Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie, które zmobilizuje organizm do produkcji tych elementów, a należą do nich:

  • enzymy trawienne
  • żołądkowy kwas solny
  • kwasy żółciowe

3. Odtwarzanie flory bakteryjnej jelita

Ważne jest, aby przywrócić odpowiednią pożyteczną mikroflorę jelitową i zadbać o to, by działała poprawnie.

Można to osiągnąć poprzez spożywanie probiotycznych suplementów diety, w których skład wchodzą wyżej wspomniane kultury bakterii, a między nimi Bifidobacterium i gatunki LactobacillusRównież istotne jest zwiększenie spożycia błonnika.

4. Odnowienie

Ostatnim etapem oczyszczania jelita jest odnawianie i naprawa, które osiąga się poprzez stosowanie  odpowiedniej diety, bogatej w niezbędne składniki odżywcze. Jelita powinny otrzymać elementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.

Świeży aloes

Wśród nich powinny się znaleźć suplementy z L-glutaminą i aminokwasy, które pomogą w regeneracji błony śluzowej ścian jelita. Równie ważne są składniki takie, jak cynk, kwasy omega-3, witaminy A, C i E oraz rośliny wiązu i aloesu.

Powyższy program oczyszczania i odnawiania jelita można zastosować jako terapię wspomagającą przy leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Warto wprowadzić go w życie i skorzystać ze wszystkich dobroczynnych efektów, jakie ze sobą niesie.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Icaza-Chávez, M. E. (2013). Microbiota intestinal en la salud y la enfermedad. Revista de Gastroenterología de México78(4), 240-248.
  • Alarcón, P., González, M., & Castro, É. (2016). Rol de la microbiota gastrointestinal en la regulación de la respuesta inmune. Revista médica de Chile144(7), 910-916.
  • Eguílaz, M. G., Trapero, J. L. R., Martínez, L. P., & Blanco, J. R. (2019). El eje microbiota-intestino-cerebro y sus grandes proyecciones. Revista de neurología68(3), 111-117.
  • Aceves, M., de Jesús, R., Izeta Gutiérrez, A. C., Torres Alarcón, G., Izeta, M., & Margarita, A. C. (2018). La microbiota y el microbioma intestinal humano.(Entre las llaves del reino y una nueva caja de Pandora). Revista de Sanidad Militar71(5), 443-448.
  • De, P. L. a, & De, S. (1997). Magnitud del problema. European Journal of Cancer.
  • Carlos, M. E., Ezequiel, M. O., Federico, B., Fernando, M. L., & José, M. F. (2010). Tratamiento quirúrgico de la obesidad mórbida. Prensa Medica Argentina. https://doi.org/10.1016/S0304-4858(05)74488-7
  • Osorio Arce, M., & Segura Correa, J. (2013). Digestión Anaerobia. Livestock Research for Rural Development. https://doi.org/10.1097/CIN.0000000000000364
  • Ferrer, Y., & Pérez, H. (2010). Los microorganismos en la digestion anaerobia y la produccion de biogas. Consideraciones en la eleccion del inóculo para el mejoramiento de la calidad y el rendimiento. ICIDCA.
  • Bonet, A., & Grau, T.. (2007). La glutamina, un aminoácido casi indispensable en el enfermo crítico. Medicina Intensiva31(7), 402-406.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.