Papaja i jej korzystny wpływ na układ trawienny

Papaja zawiera bardzo dużo składników odżywczych, dzięki którym ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, układ trawienny oraz serce.
Papaja i jej korzystny wpływ na układ trawienny

Napisany przez Yamila Papa Pintor

Ostatnia aktualizacja: 25 maja, 2022

Papaja to słodki w smaku, aksamitny w strukturze owoc pochodzący z Ameryki Środkowej, który nie tylko charakteryzuje się wyśmienitym smakiem, lecz także mnóstwem właściwości korzystnych dla organizmu. Stanowi między innymi bogate źródło witamin i wielu składników mineralnych.

To jednak nie wszystko. Czy wiedziałaś, że papaja ma niezwykle korzystny wpływ na układ trawienny? Z artykułu dowiesz się więcej o jej właściwościach, a także o tym jak możesz urozmaicić swoją kuchnię, wykorzystując ten egzotyczny owoc.

Papaja – źródło wartościowych składników odżywczych

W krajach takich jak Meksyk czy Kostaryka, gdzie papaja spożywana jest praktycznie codziennie, uznawana jest za owoc stanowiący bogate źródło składników odżywczych.

Wśród składników, które zawiera ten egzotyczny owoc, wymienić można między innymi:

  • witaminy z grupy B, między innymi B1, B2 i B3, które regulują pracę układu nerwowego i trawiennego.
  • niacynę, która skutecznie chroni i wzmacnia skórę i włosy, a także przyczynia się do ich szybkiego wzrostu.
  • witaminy A i C, które pomagają w profilaktyce wielu chorób.
  • minerały, jak na przykład wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, a także sód.

Papaja jest niskokaloryczna, dlatego jest idealnym składnikiem diety dla osób starających się schudnąć. W 100 g papai zawarte są zaledwie 53 kalorie!

papaja źródłem wielu składników odżywczych

Papaja – właściwości

Jak papaja wpływa na funkcjonowanie organizmu ludzkiego? Oto niektóre cenne właściwości tego tropikalnego owocu:

  • Usuwa kaszel.
  • Przyspiesza proces zabliźniania się powstałych ran, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych.
  • Ułatwia działanie melaniny.
  • Usuwa pasożyty z organizmu.
  • Reguluje cykl menstruacyjny.
  • Skutecznie zwalcza trądzik i usuwa czarne punkty występujące na skórze.
  • Goi egzemę i wypryski skórne.
  • Uśmierza ból pojawiający się w przypadku skóry spalonej na skutek zbyt silnego działania promieni słonecznych.
  • Poprawia wygląd w przypadku występowania opryszczki lub grzybów.
  • Pomaga w zachowaniu dobrego wzroku i słuchu.
  • Reguluje pracę układu nerwowego.
  • Poprawia płodność u mężczyzn.
  • Obniża zawartość cukru we krwi.
  • Pobudza produkcję mleka u karmiących matek.
  • Równoważy efekty wywoływane przez menopauzę.
  • Skutecznie przeciwdziała chronicznym zaparciom.
  • Wzmacnia działanie układu odpornościowego.
  • Pomaga w trawieniu czerwonego mięsa, a także posiłków ciężkostrawnych oraz obfitujących w tłuszcz.
  • Uśmierza różnego rodzaju ból.
  • Pomaga w utrzymaniu czystości w przewodzie pokarmowym.
  • Redukuje symptomy nieżytu żołądka i jelit, drażliwego jelita, a także zapalenia jelita grubego.
  • Działa antyseptycznie w przypadku ukąszeń przez owady.
  • Usuwa skórne plamy.
  • Jako owoc o odczynie zasadowym, skutecznie zwalcza dużą ilość kwasów w organizmie.

Papaja – korzystna dzięki papainie

papaja rozcięta wzdłuż

Papaina jest najważniejszym składnikiem odżywczym występującym w tym karaibskim owocu. Jego podstawową właściwością jest wspomaganie pracy układu trawiennego i procesów stale zachodzących w jelitach.

Ze względu na to, że często jemy posiłki zawierające składniki niezdrowe dla naszego organizmu, jedzenie papai może naprawdę skutecznie polepszyć pracę naszego układu trawiennego i przynieść zdecydowaną ulgę.

Niewłaściwy sposób odżywiania nie tylko wpływa negatywnie na funkcjonowanie żołądka, lecz także na cały organizm. Jeżeli w układzie pokarmowym zabraknie równowagi, bardzo prawdopodobne jest, że wystąpią poniżej wymienione symptomy:

  • Ból brzucha
  • Przykry oddech
  • Zakwaszenie żołądka
  • Wzdęcia
  • Opuchnięte podbrzusze
  • Zaparcia
  • Uchyłki w jelitach
  • Pasożyty w jelitach
  • Uciążliwe odbijanie się i bekanie

Zmagasz się z którymś z powyżej wymienionych symptomów? W takim razie dodaj papaję do swojego menu, ponieważ jest w stanie usunąć wiele problemów występujących w naszym organizmie.

Papaja poprawia pracę układu trawiennego, co zawdzięcza między innymi swoim właściwościom przeczyszczającym, które odpowiednio regulują proces wypróżniania. To ważne, ponieważ z powodu kawy, stresu i fast-foodów zaparcia stały się problemem XXI wieku.

papaja pokrojona na małe kawałki

Papaję można spożywać jako deser po posiłku. Wiele osób używa jej do przygotowania pysznego i zdrowego śniadania, a inni jedzą ją na drugie śniadanie zamiast picia kawy i jedzenia ciastek.

Papaja to owoc, który możesz jeść o każdej porze dnia bez wywoływania jakichkolwiek skutków ubocznych.

Warto jednak zadbać o to, aby owoc ten zbyt szybko się nie znudził. Możesz używać go do przygotowania wielu różnych koktajli w połączeniu z wieloma innymi zdrowymi owocami, takimi jak pomarańcza, brzoskwinia i jabłko.

Papaja w detoksykacji organizmu

Jako że organizm ludzki jest bardzo złożony, każdy nasz zwyczaj ma na niego duży wpływ. Regularnie jedzenie papai dostarczy mu odpowiednią dawkę antyoksydantów, dzięki którym będzie mógł usunąć odpady powstające w wyniku przemiany materii, które się w nim gromadzą.

Zdrowy nawyk regularnego jedzenia papai wzmocni też Twoją wątrobę, dzięki czemu będzie mogła sprawniej wykonywać swoje zadania, do których należy między innymi wydalanie toksyn i zwalczanie efektów działalności wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się komórek.

Niektóre badania dowodzą również, że owoc ten ma zdolność zapobiegania powstawaniu nowotworu jelita grubego i żołądka. Ponadto, działa uśmierzająco w przypadku występowania wrzodów żołądka, kolki, a także skurczów żołądka.

Polecamy również artykuł: Papaja pomoże Ci schudnąć!

Wpływ na serce

serce ludzkie

Chociaż papaja ma korzystny wpływ na układ trawienny, to jej cenne właściwości wpływają także na poprawne działanie serca. Regularne jedzenie tego owocu wspomaga profilaktykę występowania miażdżycy, ataków serca i wylewów krwi do mózgu.

Korzyści, jakie zapewnia układowi sercowo-naczyniowemu zawdzięcza przede wszystkim zawartym w niej witaminom A, C i E (antyoksydantom), które nie pozwalają na osadzanie się tłuszczu na ściankach naczyń krwionośnych.

Z tego powodu jedzenie papai zaleca się szczególnie osobom mającym problem z wysokim stanem cholesterolu.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Drenth, J., Jansonius, J. N., Koekoek, R., & Wolthers, B. G. (1971). The structure of papain. Advances in Protein Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0065-3233(08)60279-X

  • Amri, E., & Mamboya, F. (2012). Papain, a plant enzyme of biological importance: A review. American Journal of Biochemistry and Biotechnology. https://doi.org/10.3844/ajbbsp.2012.99.104

  • Aravind, G., Bhowmik, D., Duraivel, S., Harish, G., Jhkl, & Vbnm. (2013). Traditional and Medicinal Uses of Carica papaya. Journal of Medicinal Plants Studies.


Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.