Relaksujący koktajl z ananasa, cytryny mięty i jabłka

Poza tym, że pomaga nam zwalczyć uczucie zmęczenia i napięcia powstałego w wyniku stresu, możemy też cieszyć się jego właściwościami detoksykującymi. Ze względu na zawarte w nim składniki, koktajl wykazuje właściwości diuretyczne i może nam skutecznie pomóc w procesie zrzucania zbędnych kilogramów.
Relaksujący koktajl z ananasa, cytryny mięty i jabłka

Ostatnia aktualizacja: 22 marca, 2022

Relaksujący koktajl ze smacznych owoców. Dlaczego powinnaś pić go regularnie? Jak taki dobrze przygotowany relaksujący koktajl może poprawić jakość Twojego codziennego życia?

Obecnie wiele osób żyje w sposób niespokojny, przepełniony pracą i innymi niezbędnymi do wykonania zadaniami. W rzeczywistości nie mają czasu na chwilę relaksu, którego tak potrzebuje ciało, by mogło funkcjonować poprawnie.

Trzeba jednak pamiętać, że kiedyś przyjdzie nam za to zapłacić. Takie stałe przeciążanie organizmu prowadzi do osłabienia odporności, w wyniku czego mogą się rozwinąć choroby zarówno fizyczne, jak i emocjonalne. Wtedy jakość naszego życia ulegnie znacznemu pogorszeniu.

W odpowiedzi na ten problem, bardzo popularne stało się ostatnio picie różnego rodzaju odżywczych koktajli. To dobrze. Pomagają one dostarczyć organizmowi duże porcje niezbędnych składników odżywczych, aby mógł zachowywać zdrowie i działać poprawnie.

Czytając ten artykuł poznasz przepis na jeden z takich koktajli. Nie dość, że opisany napój jest odżywczy i dodaje energii, to z wielu względów działa relaksująco na nasze ciało. Z resztą przekonaj się sama!

Relaksujący koktajl – korzyści

Podstawowym zadaniem tego naturalnego napoju jest zrelaksowanie ciała w celu zniwelowania stresu, niepokoju i napięcia.

Kobieta trzyma w ręce zielony, relaksujący koktajl

Dzięki odżywczym właściwościom każdego z użytych składników, koktajl wspomaga proces oczyszczania i detoksykacji komórek naszego ciała, a ponadto usuwa nagromadzony nadmiar płynów.

  • Jednym z podstawowych składników aktywnych, które zawiera koktajl jest bromelina – podstawowa substancja aktywna ananasa.
  • Poprawia on trawienie, działa przeciwzapalnie i relaksuje tkanki. Ananas jest również bogaty w błonnik, antyoksydanty i wiele witamin. Pomaga walczyć z zaparciami, przyspiesza spalanie tłuszczu i wzmacnia serce.
  • Dzięki lekkiemu, kojącemu zapachowi mięta działa relaksująco. Odpręża mięśnie, redukuje stan napięcia i pomaga kontrolować wysokość ciśnienia tętniczego.
  • Jabłko zawiera pektyny, rodzaj błonnika potrzebny w organizmie do poprawnego przebiegu procesów trawiennych. Jabłka działają też dobrze na poprawę działania układu sercowo naczyniowego.
  • Cytryna  jest owocem, który bardzo wspomaga oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn i odpadów procesu przemiany materii.
  • Ponadto wzmacnia ona pracę układu odpornościowego i znacznie poprawia jakość snu. Trudno też nie wspomnieć, że cytryna jest skuteczna w zwalczaniu bólu głowy

Relaksujący koktajl z owoców został skomponowany dla osób zapracowanych, zarówno fizycznie, jak też umysłowo. Wskazany jest zwłaszcza dla osób wystawionych na działanie stresu, niepokoju i ciągłego życia w pośpiechu.

Relaksujący koktajl – przygotowanie

Relaksujący koktajl z owoców nie jest trudny do przygotowania. Poświęcając więc niewiele czasu i wysiłku możesz przygotować napój, który przede wszystkim jest bardzo zdrowy, ale też odżywczy. Jego składniki zawierają cukier pochodzący z owoców i naturalne konserwanty.

Słoik zielonego koktajlu

Składniki potrzebne do wykonania koktajlu są łatwo dostępne i zazwyczaj w przystępnych cenach. Możesz pić go już w czasie pracy lub przygotować go po powrocie do domu po ciężkim dniu.

Składniki

  • 1 zielone jabłko
  • 2 cytryny
  • 2 plastry ananasa
  • 6 liści świeżej mięty
  • 2 kostki lodu
  • 1 szklanka wody (250ml)

Sposób przygotowania

  • Przede wszystkim dokładnie umyj jabłka i miętę.
  • Następnie pokrój jabłko na mniejsze kawałki i tak samo przygotuj ananas.
  • Wyciśnij sok z cytryn i wlej go do blendera. Umieść w nim też pozostałe składniki.
  • Teraz już tylko wystarczy zmiksować składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Skórka z jabłka jest bogatym źródłem błonnika, więc nie ma potrzeby przecedzania koktajlu przez sitko.
  • Relaksujący koktajl pij zawsze świeżo przygotowany z dodatkiem lodu.

Sposób użycia

  • Pij dużą szklankę koktajlu zawsze, gdy czujesz potrzebę walki z niepokojem, zmęczeniem lub będziesz potrzebowała nieco się zrelaksować.
  • Koktajl jest też dobrym rozwiązaniem dla osób, u których występuje zjawisko tak zwanego głodu emocjonalnego, czyli które stają się głodne pod wpływem niepokoju i mają tendencję do zajadania stresu.

Przeczytaj również artykuł: 10 najlepszych naturalnych diuretyków

Jeżeli jednak relaksujący koktajl z owoców pijesz głównie ze względu na jego właściwości diuretyczne i oczyszczające, to zdecydowanie powinnaś to robić z samego rana na pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Praktycznie w każdym przypadku zaleca się picie koktajlu co najmniej trzy razy w tygodniu.

Relaksujący koktajl to nie wszystko

Pamiętaj jednak, że samo picie koktajlu nie usunie wszystkich szkód, jakie stres wywołuje w Twoim organizmie. Zawsze istnieje potrzeba stosowania technik relaksacyjnych i zachowywania odpowiednich nawyków zarówno w pracy, jak i w codziennym życiu.

Kobieta przeciąga się przy biurku

Najlepiej więc pij relaksujący koktajl z owoców jako część dobrze skomponowanej diety, która dzięki swym właściwościom pozwoli Ci też utrzymywać właściwą masę ciała.


Wszystkie cytowane źródła zostały gruntownie przeanalizowane przez nasz zespół w celu zapewnienia ich jakości, wiarygodności, aktualności i ważności. Bibliografia tego artykułu została uznana za wiarygodną i dokładną pod względem naukowym lub akademickim.


  • Bates, D., & Price, J. (2015). Impact of Fruit Smoothies on Adolescent Fruit Consumption at School. Health Education and Behavior. https://doi.org/10.1177/1090198114561514
  • Keenan, D. F., Brunton, N. P., Mitchell, M., Gormley, R., & Butler, F. (2012). Flavour profiling of fresh and processed fruit smoothies by instrumental and sensory analysis. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.10.002
  • Balaswamy, K., Prabhakara Rao, P. G., Nagender, A., Narsing Rao, G., Sathiya Mala, K., Jyothirmayi, T., … Satyanarayana, A. (2013). Development of smoothies from selected fruit pulps/juices. International Food Research Journal.

Ten tekst jest oferowany wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje konsultacji z profesjonalistą. W przypadku wątpliwości skonsultuj się ze swoim specjalistą.